joi, 12 octombrie 2006

Povestea batranului profesoras de agricultura



-un batranel simpatic la 83 de ani pe care l-am intalnit aproape de sursa fluviului Missouri. Domnul distins profesor de agricultura si chimie a profesat timp de 10 ani la 4 universitati din State si a calatorit mult si prin Orientul Mijlociu. Imi spunea cu melancolie uitandu-se la mine (ma invidia ca sunt in stare sa fac ceea ce fac) ca el si-a trait viata, a calatorit mult si nu se poate plange de nimic. Chiar avea o povestioara haioasa cand si-a cerut nevasta in casatorie i-a spus : ‘Spune da, numai daca esti dornica sa calatoresti!’ Si asa a si fost...

Pe urma imi spunea ideea lui cea inteleapta despre viata : ‘Esti sanatos, ai ceva intre urechi [adica materie cerebrala], du-te si fa-o! Orice-ti doresti cu adevarat este posibil.’

Ceea ce m-a frapat insa despre o persoana care a calatorit atat de mult este totusi frica. Inainte sa ne despartim mi-a spus sa am grija in California ca daca ai 5 centi, altul ii doreste si ca atare sa merg tot timpul cu portofelul in buzunarul din fata si cu mana pe el (mda, usor de zis greu de facut pe o bicicleta :) Imi marturisea ca in California cand a fost profesor dormea cu pusca incarcata sub pat si se urca in masina cu pusca incarcata sub scaun. Ce sa mai zic de Orientul Mijlociu unde mergea pe strada cu pistolul sub haina, cu mana pe el si cu piedica trasa. Asta cu adevarat cowboy, dar nu ma mira in America unde a avea o arma de foc e atat de normal (le vad peste tot, le auzi peste tot, cade un pamflet azi din ziar si aveau reducere la gloante, la pusti cu telescop tot ce vrei).

Pasiunea americanului pentru arme de foc nu cunoaste margini, daca ar fi sa-i atace cineva maine, guvernul n-ar avea nici o grija sa-si inarmeze cetatenii ca sunt toti deja inarmati pana in dinti. Si nu vorbesc numai de pusti de vanatoare ca astea sa zicem ar fi de inteles, au arme automate. Se pare ca-i fac sa se simta in siguranta, dar mi se pare trist cand iti intra frica asta in oase, dar la urma urmei tara aceasta a fost cucerita cu gloante si de la razboiul de elibarare de englezi, la masacrul indienilor, la razboiul cu Mexico, la razboiul civil, la cele 2 razboie mondiale si in continuare pana in ziua de azi America a fost intr-un razboi continuu.

Moralul povestii : ce atata moral, vrei ceva, il obtii cu arma, moralitatea e pentru cei slabi :

Traiasca Marele Imperiu! Traiasca eroul national care este un cowboy fara de lege intruchipat de Billy the Kid, John Wayne, Buffalo Bill! Traiasca Vestul Salbatic! Traiasca politistul universal! La arme cetateni, la arme!

Niciun comentariu: