joi, 12 octombrie 2006

O viata relativa



















-azi am fost martorul unui eveniment care m-a facut sa ma gandesc la cat de relativ e totul in viata asta. Azi esti, maine nu mai esti, parca viata e oarecum precum anotimpurile : incepe intr-o primavara, erupi cu energie intr-o vara, te calmezi intr-o toamna si te topesti incet in iarna adanca. Ce m-a facut sa deduc acest gand filozofic nemaipomenit si nemaiintalnit?

-se facea ca mergeam cu bicicleta pe la 7 dimineata prin Yellowstone, admirind ceata ridicandu-se peste Lacul Yellowstone si soarele incercand cu greu sa se ridice deasupra muntilor inzapeziti de peste 3000m. Afara un ger taios la -15gC, totul inghetat, pana si iazurile aveau o pojghita de gheata pe ele, toti brazii imbracati in zapada de la ninsoarea de ieri.

-deodata pe cand treceam pe langa un copac, in linistea diminetii, aud un falfait de aripi deasupra capului si vad un vultur imens cum se ridica greoi in aer (a bald eagle, precum cei de pe stema SUA). Totodata vad ca i-a scapat ceva din gheara si m-am dus sa vad ce e.

La baza copacului, mai mult mort decat viu zacea un pui de rata salbatica. Cu o infinita tristete il vedeam cu ochii inchisi de o durere stinsa, singur pe lume, abandonand aceasta viata pe care o descoperise nu demult. Cu ciocul ascuns in pieptul ce inca se mai dilata cu fiecare respiratie, parca refuzand sa o accepte pe ultima, puiul de rata isi lua adio de la aceasta lume. Atata liniste incremenita in aerul inghetat al diminetii cand unii d-abia se trezeau la viata, iar altii se stingeau din ea. O parte din mine incerca sa-l ajute, sa-l readuca la viata, dar parca simteam caldura acelui suflet ridicandu-se spre cer. Atunci am realizat ca este parte din ciclu natural, ca nu pot schimba nimic si ca nu poti sta in calea destinului. M-am rugat pentru acel sufletel mic si nevinovat. Am simtit ca tot ce pot face e sa captez putin din spiritul acestui pui de rata si sa fiu alaturi de el la aceasta despartire, cel putin n-a fost singur. Deasupra noastra un vultur urias se invartea in cercuri din ce in ce mai stranse cu ghearele mortii bine ascutite. A venit iarna pentru acest pui. Dormi in pace. Posted by Picasa

Niciun comentariu: