sâmbătă, 3 martie 2007

Neinfricatul explorator Zoop

-se face ca pe la mijlocul anului 1642, eminentul explorator olandez Abel Janzoop Tasman (Zoop mai pe scurt) a pornit din Indiile de Vest in cautarea legendarului continent sudic care se pare ca se ascundea prin Oceanul Sudic pe undeva. Asa se face ca Domn Zoop s-a imbarcat cu alti 110 eroi neinfricati, feciori de lele nebuna, pe 2 corabii a cate 3 catarge fiecare, mai exact „Heemskerck” si „Zeehaen” si au pornit inspre sud, spre orizonturi nebanuite.


Si tot mergand ei la vale asa (avand in vedere ca erau cu capul in jos si alunecau spre Polul Sud), au descoperit frumoasa insula Tasmania, dupa care prin decembrie 1642 au zarit: Pamant! Pamant! Eh si cum bine le mai ghiciti a ajuns chiar in acest colt de NV al Insulei de Sud a Noii Zeelande. Au ancorat frumos si au vazut ceva focuri pe mal.


Nu dupa mult timp au fost intampinati in mod ciudat de o canoe (waka) de bastinasi, Ngati Tumatakokiri, care le-a „trambitat” ceva, iar olandezii sa nu se lase mai prejos, le-au raspuns cu trompetele. Dupa aceea canoea a disparut iarasi spre mal. Eh, de aicea s-a ivit incertitudinea! Ce semnificatie avea aceasta intampinare sonora? Si cum domnul Zoop si-a inchipuit ca este un semn prietenos, au tras corabiile si mai aproape de mal si au trimis o barca. Eh, nu mica le-a fost mirarea cand dintr-o data dinspre mal, s-a indreptat spre ei o waka vaslita in mod furios de catre bastinasi, si ... Si nu, nu veneau cu flori si ghirlande si cu fetiscane cu peptul dezvelit ca-n povesti, ci cu viteza! Atata viteza incat au lovit din plin barca olandezilor, trimitand-ul pe carmaci la scaldat si omorand alti 4 pasageri. Si pana sa se dezmeticeasca bine olandezii si sa puste-n ei cu plumbi, dusi au fost.


Enervati de o asemenea impertinenta, olandezii cu botezat locul „Golful ucigasilor”, au numit pamantul „Niuew Zeeland” dupa o provincie din Olanda (care banuiesc ca era plina de hoti si criminali) si si-au luat talpasita. In drumul de intoarcere au mai descoperit si Insulele Fiji si Tonga, dar din pacate Herr Zoop nu a primit niciodata recunostinta binemeritata pt. eforturile sale, deoarece, vezi Doamne!, nu le-a explorat mai in detaliu. Mda, adica ar fi trebuit sa mai trimita o barca, nu? Sau poate sa le cante un concert de Wolfgang Amadeus Mozart sa-i mai imbuneze, ca nu le-au placut trompetele.


Eh, si restul e istorie...

Niciun comentariu: