luni, 26 martie 2007

Mantrele ciclismului de lunga distanta

Acestea sunt unele din regulile esentiale pe care le-am invatat in decursul acestei calatorii:




1. prima si cea mai importanta: sa-ti aduci aminte de ce ai ales bicicleta ca mod de transport. Nu esti la curse, nu destinatia conteaza, kilometri si viteza n-au importanta. Esenta este calatoria in sine, trairile acelea intense, intalnirile cu diversi oameni, descoperirea acelor locuri ascunse, acea cotitura de drum care-ti schimba ziua. Si nu, nu-ti inchipui ca le poti vedea pe toate, dar traiesti ceea ce vezi! Stapaneste mantra aceasta si deja ai rezolvat 50% din problema.




2. incearca sa te limitezi la maxim 8h pe zi care sa include si ceva pauze binemeritate. E oarecum un program de munca tipic cu pauza de masa si de „cascat” gura. Nu-ti impune un numar de kilometri sau o destinatie indepartata ci alege o ora pana la care sa mergi. In felul acesta vei suferi mult mai putin si nu-ti face nici o grija ca in fiecare seara vei gasi un loc de innoptat cu cortul (de cele mai multe ori gratis si linistit pe undeva ascuns).




3. ia-ti cel putin o zi libera pe saptamana (preferabil 2) si stai si relaxeaza-te cu picioarele pe pereti. Asta nu inseamna lipsa de productivitate ci o forma de recuperare atat de necesara corpului precum somnul. Ignora aceasta regula si eventual stresul te va derama. Chiar si mai mult, la fiecare cateva luni, ai nevoie de cel putin o saptamana pauza in care sa nu vezi bicicleta.




4. poarta-te frumos cu tine insati din cand in cand. Desigur ca poti sa campezi gratis si sa mananci spaghete in fiecare zi si sa traiesti sub $10/zi, dar din cand in cand un dus fierbinte, un pat si niste mancare adevarata sunt adevarate minuni psihologice.




5. nu uita ca nimic nu te poate opri daca ti-o doresti cu adevarat! Traieste fara frica, cu rabdare, cu optimism si din experienta acumulata putine obstacole iti pot sta in cale. Cu toate acestea, nu deveni prea confident! Exista intotdeauna cateva elemente pe care nu le poti controla precum vremea si traficul si miza in joc e mare: e viata ta!




Si in ultimul rand incearca sa devii o persoana mai buna in fiecare zi, incearca sa inveti ceva nou zilnic, sa inveti sa te asculti, sa traiesti in ritm cu mediul inconjurator. In felul acesta vei obtine acea stare de „nirvana”, acea pace sufleteasca care radiaza din tine si-i insufla si pe cei din jurul tau cu energie pozitiva. Invata sa privesti lucrurile in adancul lor, sa vezi acel element sacru, ascuns ochilor profani ce nu stiu sa vada, priveste cu inima si vei intelege mult mai multe. Carpe diem! Drumul este lung si intortocheat dara si are multe sa te invete, pentru cine stie sa-l asculte!


Niciun comentariu: