luni, 1 ianuarie 2007

Legenda orasului Potosi

-un oras de renume mondial cu un munte de argint in spate, un oras cu faima de a fi unul dintre cele mai inalte orase din lume la 4070m si cu faima proasta de a fi devenit mormantul a mii si mii de oameni. Orasul care a creat expresia: „Valer un Potosi” – adica valoreaza un Potosi!


Legenda spune ca in 4 veacuri de exploatare, Spaniolii au extras atata argint incat ar fi putut construi un pod de argint din Bolivia pana in Spania si inca ar mai fi avut ceva sa transporte pe el.


Pretul acestei exploatari? Imens! Mii de indieni aborigeni au lucrat ca sclavi in adancul muntelui Cerro Rico, murind extenuati, din accidente si din pneumonia cauzata de praf (silicoza). Atunci spaniolii, vesnic insetati de profit, au importat milioane de sclavi din Africa ca munca de extragere sa continue in aceleasi conditii absolut inumane.


Ca sa va faceti o idee in 1572 a fost decretata o lege, Ley de la Mita, prin care orice Indian sau Negru la varsta de peste 18ani era obligat sa lucreze in strafundurile minei cate 12h ore pe zi pe un termen de 4 luni fara sa vada lumina zilei. Cand ieseau la suprafata dupa acest timp, erau nevoiti sa-si bandajeze ochii ca sa nu-si piarda vederea de la lumina soarelui. Majoritatea n-au supravietuit mult timp...

Niciun comentariu: