miercuri, 20 septembrie 2006

In America e intuneric si soare


America lumea contrastelor:

-pe de-o parte intalnesti la tot pasul cazinouri prin rezervatile indiene, acea nelipsita dorinta a omului sa se imbogateasca peste noapte pe cat posibil, dar am trecut si prin rezervatii naturale superbe, sute de km de padure, munti vulcanici impresionanti.

-pe de-o parte vezi America asa numitului "self-storage" adica magazii pe care le inchirieaza lumea sa-si depoziteze viata din ce in ce mai neincapatoare. Lumea acumuleaza mii si mii de lucruri materiale pe care nu se mai indura sa le arunce si de aici isi umplu viata cu "avere". Dar pe de alta parte intalnesti si oameni f. deschisi, cu zambetul pe buze, care cauta tot timpul sa te ajute si-ti ofere speranta in mai bine, oameni ce se adapteaza la conditile actuale si cauta solutii adecvate la problemele unei lumi globalizate, iesita de sub control.

-pe de-o parte vezi o America in care totul este "drive-through", adica poti sa mergi la benzinarie, la banca, la restaurante, chiar magazine si nu mai trebuie sa te dai jos din masina, poti sa conduci pe langa un kiosk si sa primesti totul pe de-a gata in timp ce astepti linistil la volan, preferabil cu motorul pornit. In Las Vegas poti sa te si casatoresti la un drive-through. Eficienta eficientei! Dar pe cealalta parte vezi oameni activi, care nu ezita sa se urce pe bicicleta sau sa iasa la un alergat prin ploaie, vezi oameni care au calatorit mult si inteleg astfel si mai mult. Pe coasta de vest am remarcat un interes crescand intr-un stil de viata cat mai natural. Si anume sa cumperi produse locale, sa fi cat mai activ si sa mergi cu bicicleta la lucru, sa mananci produse bio (organice) cu accesul mai mult pe fructe si vegetale, cei 3R (recicla, reutiliza si nu mai stiu care era al treilea, dar ideea conteaza). Si ideea in final se reduce la un stil de viata cat mai modest, cat mai activ si pe cat se poate mai "sustainable" (adica oarecum tradus direct: ceva ce se poate mentine si are un impact daunator asupra lumii in general cat mai redus).

Deci in America e tristete dar si speranta, adica intuneric dar si soare, un taram al contrastelor, in care nu pare a exista o cale de mijloc dar totusi nava imperiului pluteste mai departe chiar daca mai in voia vanturilor, valurilor si cu cate o gaura ici-colo.

Niciun comentariu: