-stau si privesc raul involburat si de un verde emerald, cum se coboara inspumat din adancurile muntelui, din ghetarul neclintit de mii de ani infipt in coasta muntelui Edith Cavell (3363m) : Angel Glacier (Ghetarul Ingerului datorita formei care parca are 2 aripioare intinse, gata sa-si ia zborul). Oare cate va vedea raul acesta in indelungatul sau drum spre ocean? Nu l-au oprit nici muntii, nici pietrele, nici oamenii cu sosele si diguri, nimic nu i-a stat in cale pana la ocean. Si oare care ocean? Cine stie, ori cel Arctic ori Atlantic ca aicea ne aflam la mai putin de 100km de Continental Divide, acea linie invizibila care demarca estul de vestul natural, pe o parte raurile se varsa in oceanul Pacific si pe cealalta in cel Arctic sau Atlantic.
E ceva hipnotizant sa stai amortit in frig (cam 8gC), intr-o ploaie rece si deasa, la ‘umbra’ unui bolovan urias de cateva tone pravalit din munte, si sa admiri raul involburat izbindu-se de stanci. Zgomotul apei ametitoare calcand totul in picioare, combinat cu rapaitul stropilor de apa de pe prelata sub care ne adapostim completeaza aceasta simfonie audio-vizuala a naturii.
Cel putin nu suntem parte din acest spectacol, ca ne-ar fi facut fleasca si ne-ar fi intrat frigul pana la oase (si asa e f. frig) ci doar niste simpli spectatori. Afara ploua neincetat, apa curge paraias de pep relata, mai cade cate-un con de brad, o scobitura din mijlocul unui bolovan se umple cu apa, o vrabiuta zgribulita si ratacita se topaie de pe o ramurica pe alta. Parca efectiv s-au rupt cerurile, o perdea de apa a invelit totul intr-o panza fina de frig, de ceata, de nesfarsit. Totul a devenit laptos : cerul odinioara albastru e cenusiu, raul fost verde, e acum albicios. Cercul nostru de protectie, micuta noastra oaza de ‘uscat’ se rastrange incet-incet, pe masura ce apa navaleste din toate directile, prelingandu-se de pe stanca, de pe prelata, de pe copaci.
Intr-o mica clipa mai clara a aparut muntele pe care am fost ieri, acoperit complet in zapada. Un adevarat spectacol al naturii. Intr-un final a plouat neincetat pentru 8h si temperatura a coborat pana la 7gC. Noroc ca am reusit sa pornesc un foc sa ne mai incalzim putin (si sunt tare mandru ca nu e usor sa faci un foc cand toate lemnele sunt imbibate in apa)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu