miercuri, 6 decembrie 2006

Povestea unui pas spre alta lume

-ma intreb cum este oare sa te simti depasit de evenimente, de viata de zi cu zi? Cum este sa fii in pantofii unui batran sau sa vezi lucrurile prin prisma unei culturi de altadata?


-spre exemplu n-am sa uit acest eveniment la aeroport cu un batranel firav si uscatel, cu fata arsa de soare, cu parul nins si cu amprentele unei vieti dure adanc incrustate in ridurile pronuntate de pe fata. Se vedea ca nu face parte din lumea asta moderna a masinilor, avioanelor si electronicii, se vedea dupa chipul si mainile lui aspre ca venea dintr-o lume mai simpla si mai ‘subt soare’. Cand a ajuns in fata ghiseului a fost rugat sa-si puna bagajele pe acel cantar imens de langa banda rulanta care le duce spre a fi incarcate in avion. Aicea a fost momentul inedit : desi tipa i-a vorbit in limba lui nativa in spaniola, ‘muy claro’, el in acea stare pierduta n-a mai dat atentie si cu mare avant a facut un pas hotarator pe acel cantar. A fost atat de amuzant ca nimeni care a fost martor la acest eveniment nu s-a putut abtine sa nu zambeasca. Saracul daca i s-ar fi spus sa se urce pe cantar si pe urma pe banda rulanta nu cred ca ar ezitat o clipa. La urma urmei ce conteaza daca mergi cu avionul pe scaun sau la bagaje? Era atat de uscatel acest batranel debusolat ca s-ar fi incadrat orisicum in limitele de greutate ale companiei aeriene, nu ca alti americani atat de rotunzi care ar fi rupt cantarul acela industrial.


-deasemenea aeroportul din Lima a fost iarasi inedit prin contrastul dintre lumea moderna si tanara a tehnologiei cu telefonul mobil de gat si imbracata dupa ultimul racnet al modei si lumea indienilor aborigeni cu hainele pestrite, cu fusta lunga si multicolora si parul prins in 2 codite sub o palarie mare de paie pe cap. E fantastic acest contrast intre nou si vechi, ciocnirea in prezent dintre viitor si trecut.


Moralul povestii : ca Pamantul asta pare-mi-se ca se invarte din ce in ce in mai repede si unii se adapta iar altii d-abia se mai tin! Numai ca nici fericirea in lumea asta nu tine de acest fapt si cei ce de multe ori par inainte sunt din multe alte puncte de vedere cu mult in urma

Niciun comentariu: