marți, 29 mai 2007

Rezervatia naturala de ursi panda din Chengdu:

-asa un animal fotogenic si dragalas precum ursii Panda n-am mai vazut. Puteai sa-i privesti jucandu-se pe ursuleti ore in sir si tot nu te-ai fi saturat: atatea tumbe, atatea gesturi comice pline de dezinvoltura, starneau hohote de ras de la o audienta masiva.


-si totusi in spatele acestor gratii se ascundea un adevar crunt. In salbaticie ursii panda au devenit aproape extincti, teritoriul li s-a micsorat considerabil si in plus sunt si extrem de pretentiosi: din cele 300 de specii de bambus nu mananca decat vreo 30 (chiar au murit de foame decat sa-si schimbe dieta) si de digerat digera numai 10% din aceasta planta foarte fibroasa (deci mananca cam 8-10 ore pe zi, cu burta la soare, ii auzi cum rup tulpinile de bambus in mod continuu). Un alt dezavantaj este fapul ca sunt si foarte pretentiosi cu partenerii sexuali si au o rata reproductiva foarte slaba. Astfel se pare ca in viitorul apropiat nu vor mai exista decat in captivitate si inmultiti artificiali.


-e oarecum trist sa simti ca acest animal deosebit va deveni doar un fel de bibelou in lumea artificiala a gradinilor zoologice. Dar cel putin erau vii si nu impaiati ca multe alte animale care nu au mai avut aceasta sansa.

Niciun comentariu: