marți, 24 mai 2011

10.000 ore

10000 de ore! Atata este necesar pentru a deveni cu adevarat un expert in orice domeniu. Si geniile nu exista! E adevarat ca ne putem naste cu anumite aptitudini mai deosebite dar fara perseverenta, circumstante favorabile, sprijin extern si oportunitati aparte nu oricine isi poate atinge apogeul (exemple de la Bill Gates, la Mozart, la Oppenheimer). Aceasta este una din ideeile de baza a ultimei carti citite, anume "Outliers" de Malcolm Gladwell.

Cartea bazata pe diverse statistici abordeaza subiecte divergente precum de ce majoritatea jucatorilor de hochei sunt nascuti in ianuarie, de ce evreii au ajuns cei mai buni avocati din New York, de ce pilotii de avioane din anumite culturi au tendinta sa se prabuseasca mult mai des si de ce cultura orezului in China ii avantajeaza pe copiii chinezi la matematica.

Gladwell in final dezminte mitul ca exista un "self-made man" (adica o persoana care sa se nasca intr-un mediu sarac si care sa se ridice numai prin geniu si talent), sunt multi alti factori in joc.

"Those three things - autonomy, complexity and a connection between effort and reward - are, most people agree, the three qualities that work has to have if it is to be satisfying. It is not how much money we make that ultimately makes us happy between nine and five. It's whether our work fulfills us." 
 
Malcolm Gladwell (Outliers)

Niciun comentariu: